Jaa!

Kevään aurinkoisimpana sunnuntaiaamuna 23. huhtikuuta, lämpöä päivällä jopa parikymmentä astetta.

Saapui monivuotinen lintuoppaamme hymyssä suin, Aarni Nummila kello yhdeksän maissa. Hän lähti meitä Hangon polkulaisia opastamaan, mukana parit kiikarit ja tietoa sekä asiantuntemusta repullinen. Vähän aikaa rupattelimme ja arvioimme meidän oman ”lintutieiteilijän” Veikonkin kanssa montako lintua voisimme nähdä ja tunnistaa. Innokkaina lähdimme, arvioitu lintujentunnistusmäärä vaihteli 25, 35 jopa 45. Patikoimme Suomen eteläisimmässä kärjessä ulkosaariston ja avomeren äärellä. Välillä pysähdyimme kuuntelemaan oppaan selostusta: ”edessä Tulliniemen saaristo, joka on tärkeä merilinnuston pesimäalue. Saarilla ja luodoilla pesii lukuisia kahlaajia ja vesilintuja, esim. haahkoja. Naarashaahkat huolehtivat poikasista yhdessä. Koirashaahkat vaihtavat höyhenpukunsa alkukesästä niemen edustan vesialueilla. Haahka vaihtaa sulkansa vedessä, jotta se pääsee sukeltamaan pakoon vihollisiaan silloin kun sen lentokyky on siipisulkien vaihtamisen ajaksi mennyttä”.

Täysi tusina meitä polkulaisia seurasi ja kuunteli lintujen visertelyjä kävellessämme. ”Peipponen” sanoi Aarni ja koko porukka hiljeni hetkeksi paikoilleen…,kaukoputket, kiikarit ja aurinkolasit silmillämme tähyilimme puita, kohti taivasta ja merta, kuulostelimme ääniä: käpytikka. Välillä pysähdyimme ihan korkealle kalliolle, katseet merelle: tuolla näkyy sinisorsa, tavi, haapana, välillä hiljeni tahti…,sitten valkoviklo, varpunen, västäräkki, joutsen, merimetso, telkkä, tylli.

Ruokailutauko pidettiin kukin omia eväitään nauttien ja samalla jatkui myös lintujen tunnistaminen…,sinitiainen, lapasotka. valkoviklo. mustarastas, haarahaukka, harmaalokki.

Aarni oli saanut tiedon, että AVOSETTI, mustavalkoinen kahlaaja. oli nähty juurikin tänään täällä. Ja eikun bongaamaan…, sillä sehän on harvinaisuus, joka kylläkin lopulta onnistuttiin löytämään. Pääsimme, monet ensimmäistä kertaa, sitä kaukoputkella katselemaan. Upeaa tämä lintumaailma ihmeineen.

Oli myös tiltaltti, pieni vihertävänharmaa, pajulintua muistuttava: ”tilt, talt, tilt, talt…”lintu, jolla heleä lauluääni.

Lintuja bongasimme ainakin 45 tai ehkä ylikin, kaikkia ei tullut kirjattua, mutta nautimme paljon luonnosta.

Hieno, upea retkipäivä, kiitokset kaikille teille ihanat polkulaiset ja Aarni!

Teksti: Paula Huttunen

Kuuntelemme lintujen liverrystä
Montakohan lintulajia siellä näkyy?
Evästauko Eteläkärjessä
Kiitos mainiolle oppaalle Aarni Nummilalle!
Lintubongausretki eteläkärkeen