Retki alkoi Kasnäsista, josta risteilyvene vei meidät Bengtskärin majakalle. Merenkäynti oli kohtalaista edellispäivän myrskyn jälkeen, mutta rantautuminen majakkasaarelle kuitenkin onnistui. Bengtskärin majakka, joka on pohjoismaiden korkein, rakennettiin vuonna 1906, koska karikkoisella alueella oli tapahtunut useita haaksirikkkoja. Rakennusmateriaalina käytettiin graniittia saaren omasta kalliosta ja Hangosta tuotuja tiiliskiviä. Valmis majakkatorni on 52 metriä korkea, lisäksi rakennettiin majanvartijoille asuntoja. Saarella asuikin aikoinaan ympärivuotisesti 5 majakanvartijaa perheineen, parhaimmillaan 32 henkilöä. Talvisodan aikana käytiin kuuluisa Bengtskärin taistelu saarella ja sitä ympäröivällä merialueella. Venäläisten oli tarkoitus vallata ja tuhota majakka, mutta siinä he eivät onnistuneet, sillä tappioista huolimatta suomalaiset voittivat taistelun. Majakan automatisoinnin jälkeen rakennus pääsi pahasti rapistumaan ja merenkulkuhallitus vuokrasikin majakan Turun yliopistolle korjausrakentamista varten. Vuonna 1995 majakka avattiin yleisölle museo- ja vierailupaikaksi, vierailijoita saarella käy vuosittain 10- 15000.
majakalle. Merenkäynti oli kohtalaista edellispäivän myrskyn jälkeen, mutta rantautuminen majakkasaarelle kuitenkin onnistui. Bengtskärin majakka, joka on pohjoismaiden korkein, rakennettiin vuonna 1906, koska karikkoisella alueella oli tapahtunut useita haaksirikkkoja. Rakennusmateriaalina käytettiin graniittia saaren omasta kalliosta ja Hangosta tuotuja tiiliskiviä. Valmis majakkatorni on 52 metriä korkea, lisäksi rakennettiin majanvartijoille asuntoja. Saarella asuikin aikoinaan ympärivuotisesti 5 majakanvartijaa perheineen, parhaimmillaan 32 henkilöä. Talvisodan aikana käytiin kuuluisa Bengtskärin taistelu saarella ja sitä ympäröivällä merialueella. Venäläisten oli tarkoitus vallata ja tuhota majakka, mutta siinä he eivät onnistuneet, sillä tappioista huolimatta suomalaiset voittivat taistelun. Majakan automatisoinnin jälkeen rakennus pääsi pahasti rapistumaan ja merenkulkuhallitus vuokrasikin majakan Turun yliopistolle korjausrakentamista varten. Vuonna 1995 majakka avattiin yleisölle museo- ja vierailupaikaksi, vierailijoita saarella käy vuosittain 10- 15000.
Bengtskär on myös tärkeä levähdyspaikka linnuille kevät- sekä syysmuuton aikana ja on erityisen merkityksellinen haahkojen pesimäpaikka: yli 400 haahkaa pesii täällä
Bengtskär on myös tärkeä levähdyspaikka linnuille kevät- sekä syysmuuton aikana ja on erityisen merkityksellinen haahkojen pesimäpaikka: yli 400 haahkaa pesii täällä vuosittain. Saarella ne saavat pesiä rauhassa, sillä vierailijoiden sekä henkilökunnan jatkuva läsnäolo pitävät lintujen luontaiset viholliset poissa. Haahkojen paras pesimäaika oli vierailumme ajankohtana jo ohi, mutta hautovia emoja pesällään näkyi vielä siellä täällä. Makoisan kalakeittolounaan jälkeen meillä oli aikaa tutustua taistelusta kertovaan pieneen museoon ja kiivetä ylös majakkatorniin, josta on huimat näkymät merelle joka ilmansuuntaan.
Venematka jatkui Bengtskäristä Rosalaan ja pientä dramatiikkaakin oli matkalla veneen törmättyä uppotukkiin. Moottorin tehot tuntuivat hieman huonontuneen törmäyksen seurauksena, mutta pääsimme kuitenkin onnellisesti perille Rosalaan. Viikinkikylässä katselimme aluksi esittelyvideon viikinkien ajasta, jokaoli 800 – 1050-luvulla. Viikingit tekivät kauppa- ja ryöstörekiä purjehtien ja yksi reiteistä on tutkimusten mukaan kulkenut Etelä-Suomen saariston kautta. Joillain saarilla on todettu olleen viikinkien asutustakin. Viikinkikylässä on rekonstruoitu sen aikuisia rakennuksia: päällikönhalli, joka oli tärkein rakennus, sepänpaja, kirkko sekä asuinrakennus. Viikingit pitivät myös kanoja ja lampaita sekä kasvattivat yrttejä ja pellavaa. Museossa oli esillä arkeologisia kaivauksia viikinkiajalta, pukuja sekä sotavarustuksia. Erityisesti hämmästyttivät painavat kypärät ja rautapaidat, jotka puettiin ylle taisteluita varten. Hautaustapoja oli monta: vainaja kaivettiin maahan ja rakennettiin kiviröykkiö muitomerkiksi tai hänet vain tuhkattiin. Merkittävässä asemassa ollut vainaja pantiin veneeseen, joka sytytettiin tuleen ja työnnettiin merelle.
Meillä oli antoisa ja mielenkiintoinen retkipäivä kauniissa saaristossa. Mukana oli 9 polkulaista.