Jaa!

Tällä kertaa pyöräilymatkamme suuntautui Hiidenmaalle ja Saarenmaalle. Yövyttyämme Tallinnassa meidät ja pyörät kuljetettiin Rohukulan satamaan, mistä jatkoimme lautalla Hiidenmaalle. Kova tuuli oli jo lauttasatamassa viedä mennessään ja tyrskyt löivät aallonmurtajan yli. Hiidenmaan puolella puuskittainen vasta- ja sivutuuli vain jatkui, mutta onneksi ensimmäinen päivämatka Kärdlaan, Hiidenmaan suurimpaan kaupunkiin, ei ollut kovin pitkä. Matkalla ohitimme Puhalepan kirkon, joka on Hiidenmaan vanhin kivikirkko vuodelta 1255. Kävimme myös katsomassa ”Kukkakiveä”, suojeltua kivenjärkälettä keskellä peltoa. Järkäle on yksi Viron suurimmista kivistä. Ennen Kärdlaa meidät yllätti kaatosade ja olimme kuin uitetut rotat saapuessamme majapaikkaan. Ystävällinen palvelu ja maukas illallinen saivat kuitenkin päivän koettelemukset unohtumaan.

Seuraavana aamuna kävimme tutustumassa Kärdlan kaupunkiin, jossa aikanaan on ollut iso vaatetehdas. Tehdasalue rakennuksineen on nykyään museoaluetta. Kärdla on viehättävä pikkukaupunki puisine omakotitaloineen ja hyvin hoidettuine puutarhoineen. Torin laidassa vielä kahvit ja jäätelöt vanhasta paloaseemasta tehdyssä kahvilassa ja sitten eteenpäin kohti Käinaa. Matkalla ohitimme pellolla seisovan korkean paalun, joka tarun mukaan ankkuroi Hiidenmaan kiinni meren pohjaan. Kävimme myös tutustumassa villatehtaaseen, jonka koneet ovat 100 vuotta vanhoja. Myytävänä oli lampaanvillalangasta neulottuja tuotteita sukista ja lapasista villatakkeihin.

Käinassa yövyttyämme pyöräilimme kohti Sorun lauttasatamaa, mistä jatkoimme lautalla Saarenmaalle. Ensimmäisen yön Saarenmaalla vietimme lomakeskuksessa, jonka pihapiiriä ympäröivät perinteiseen tapaan tehdyt rakennukset, vanhimmat niistä 100 vuotta vanhoja. Sisustuksessa oli myös käytetty perinteisiä käsi- ja puutöitä ja jopa illallinen koostui vanhoista virolaisista perinneruuista.

Viimeisenä päivänä pyöräilimme kohti Kuressaarta. Iloksemme sää oli nyt ajoittain aurinkoista ja tuulikin oli hiukan hellittänyt. Matkalla pysähdyimme tuulimyllymuseossa ja kävimme leipomossa, jonka ihanat tuoksut tuntuivat jo paikkaa lähestyessämme. Poikkesimme myös Kaalin kylässä katsomassa meteoriitin tekemää kraateria. Meteoriitin on arvioitu pudonneen 7500 – 7600 vuotta sitten ja sen tekemä kraateri on maailman 8:neksi suurin. Kuressaari, joka on Saarenmaan suurin kaupunki, oli retkemme päätekohta. Kaupunki on kesäisin vilkas turisti- ja kylpyläkaupunki, jossa järjestetään lukuisia tapahtumia. Yksi kaupungin nähtävyyksistä on massiivinen Kuressaren linna, jonka rakennustyöt aloitettiin 1300-luvulla.

Pyöräilymatkaan osallistui 12 polkulaista, pyräiltyjä kilometrejä kertyi n. 160 (enimmäkseen vastatuuleen). Erittäin mukava matka tämäkin!

Puhalepan kirkko vuodelta 1255
Kärdlan torilla
Jäätelöllä

Paalu, joka tarun mukaan ankkuroi Hiidenmaan kiinni merenpohjaan.
Sorun lauttasatamassa valmiina lähtöön.
Mennossa Saarenmaan lautalle.
Laugu Turism Farm, perinne ruokaa syömässä.
Tuulimyllymuseo
Pullapuodissa
Kaalin kraateri
Kuressaaren linna 1300- luvulta
Kansantanssia Kuressaaren torilla.
Viron pyöräilymatka 2 -7.7. -23