Jaa!

Jussarön kaivos-ja sotilassaari sijaitsee tunnin venematkan päässä Tammisaaresta. Saarella on louhittu rauatamalmia 1800-luvulla ja 1961-67 . Jussarössä on myös toiminut luotsiasema sekä merivartioasema. Kansallispuistona se on ollut vuodesta 1989.

Venematkan aikana ihailimme Tammisaaren kaunista saaristoa ja kohokohtana näimme kalasääksen hautomassa pesässään. Saarella kävelyreittimme kulki aluksi vanhan kaivosalueen läpi, jossa työläisten asuintalot ja kaivosrakennus torneineen seisovat tyhjillään. Näimme myös kiskoja joita pitkin malmia on kuljetettu. Saaren itä-ranta ”Iron Beach” on täytetty jätemurskalla, josta punaruskea väri.

Keskellä saarta on vanha tähystystorni ja sinne kapusimmekin maisemia katsomaan. Loppumatkan takaisin satamaan kulimme aarniometsän läpi johtavaa polkua. Sammaleiset kalliot ja vanhat naavaa kasvavat puut reunustavat polkua. Runsas naavan kasvu kertoo ulkosaariston puhtaasta ilmanlaadusta. Sataman lähestyessä polun varrella on vanhoja avolouhoksia jotka ovat jäänteitä 1800 – luvun kaivostoiminnasta, sekä vanha luotsitupa.

Sää suosi meitä jälleen retkellämme tälle mielenkiintoiselle saarelle. Osallistujia oli 13.

vanha kaivostorni
malmin kujetuskiskot
”Iron Beach”
vanhassa tähystystornissa
aarniometsässä
aarniometsän naavaa
venekuljetusta odottamassa

Jussarö 29.5