Seilin saarelle eristettiin leprapotilaat 1600 ja 1700 luvuilla. Lepra epidemian lakattua saarella toimi naisten mielisairaala eli hourula vuoteen 1962 asti. Nykyään saari on Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen käytössä. Siellä on joitakin yöpymispaikkoja turisteja varten sekä ravintola. Opastettuja kierroksia myös järjestetään.
Seilin saari rakennuksineen on hyvin hoidettu ja luonto suojeltu. Täällä kasvaa mm. harvinainen peltomaitikka ja vanhat vaahterat, saarnit ja katajat reunustavat kyläteitä. Mielenkiintoisella opastetulla kierroksella saimme kuulla saaren historiasta aina nykypåivån toimintaan asti. Pääsimme myös käymään Seilin vanhassa puukirkossa, joka on rakennettu 1733. Päärakennuksessa, entisessä hospitaalissa, sijaitsevassa museossa tutustuimme hourulan ajoila kertovaan näyttelyyn. Esillä on kuvia, vaatteita sekä esineistöä. Illalla nautimme rantasaunan löylyistä ja uimisesta sekä maittavasta illallisesta saaren ravintolassa. Yövyimme ”Leipomossa” ja ”Fyyrissä”, jossa hoitohenkilökunta on aikoinaan asunut.
Luettuani Seilissä toimineesta hourulasta ja siellä olleista potilaista sekä hoitajista kertovan kirjan, oli vaikuttavaa vierailla saarella. Ihmiskohtalot palasivat elävinä mieleen: täällä he ovat asuneet ja näitä polkuja kulkeneet…